Anyż
Anyż potocznie nazywany bywa także biedrzeńcem. Ta bardzo specyficzna roślina pochodzi z Egiptu Chile a więc krajów o typowo cieplnym klimacie. Anyż jest uprawiany przede wszystkim dla jego nasion, które mają zastosowywanie nie tylko w medycynie, ale tez w rodzinnej kuchni. Anyż lubi przede wszystkim sucha lekką glebę, co ważne jest rośliną jednoroczną, więc co roku trzeba wysiewać go na nowo. Od zasiania nasion musi opłynąć kilka miesięczna by roślina wyprodukowała swoje cenne nasiona. Do polski roślina ta trafiła dzięki zakonowi benedyktynów.

Anyż on koloru popielatego, anyż należy do tej samej botanicznej rodziny, co pietruszka czy też marchew. Początkowo zioło to stosowane było jedynie w kuchni. Tutaj znalazło zastosowanie do wielu dań ze względu na swoje walory smakowe. Anyż jest bardzo zbliżony do kominku tylko bardziej słodkawy. Jego głównymi właściwościami są olejki eteryczne, sterole roślinne i flawonoidy. W kuchni polskiej stosuje się zioło to przede wszystkim do kapusty marchwi i buraków. Anyż znakomicie spisuje się tez w potrawach mięsnych gdzie wydobywa ich właściwy smak i aromat, ponadto podaje się go bardzo często do wielu napojów w tym też alkoholowych, czyli wódek i likierów. Nie możemy jednak pominąć właściwości leczniczych tej rośliny, anyż przede wszystkim działa wiatropędnie nic, więc dziwnego, że mamy bardzo często stosują je podczas kole u swoich małych dzieci.
Jak widać z powyższego anyż nie jest szkodliwym ziołem, dlatego tez śmiało można go podawać nawet małym dzieciom. Kolejną zaletą anyżu jest fakt, że pobudza trawienie i apetyt. Wystarcz tylko dodawać go codziennie do posiłków, aby nasze dzieci nie miały problemów z jedzeniem. Anyż ma bardzo wiele właściwości w tym działa odstraszająco nawet na pchły i komary trzeba tylko nasionka tego specyfiku rozgnieść i wetrzeć w ciało i wtedy w kilka minut pozbywamy się nie proszonych gości z naszej skóry czy też włosów. Zioło to polecane jest też młodym matką, ponieważ ma on właściwość pobudzania wytwarzania mleka u matek karmiących.
Anyż był znany już w starożytności, czyli około czterech tysięcy lat temu w tamtych historycznych czasach anyż był stosowany przede wszystkim jako środek moczopędny, ale nie tylko, ponieważ znalazł swoje zastosowanie również w leczeniu suchego kaszlu. Co ważne anyż można stosować nie tylko w postaci nasionek, ale też i olejków eterycznych te przede wszystkim przydają się w kuchni dla poprawienia smaku potrawy. Nie wolno jednak z nimi przesadzać tyczy się to przede wszystkim kobiet w ciąży, ponieważ nadmiar może wywołać nie pożądane skutki. Anyżku, co prawda nie stosuje się w kosmetyce, ale za to bardzo często stosowany jest przy produkcji alkoholi oraz słodyczy. Dzięki jego dodatkowi produkty te zyskują nowy i słodkawy smak i bardzo specyficzny zapach.
Za te walory głównie ceniony jest anyżek. Dodatkową jego zaletą jest możliwość długiego przeholowywania, ponieważ nasiona długo zachowują swój charakterystyczny i wyszukany smak oraz zapach, nawet do kilku lat, jeśli są dobrze przechowywane.